Fa uns dies em trobava amb Carlos, Manolo, Juan i Juanlu, responsables de CRE València (Colla de Recuperacions extraordinàries de València) i em van recordar que vaig escriure un article sobre el seu Museu de la pirotècnia festiva que van organitzar fa uns anys a la Casa de la cultura de Picassent. Mentre parlàvem sobre ell em van convidar a que escrivís unes línies a la seva web sobre aquesta exposició i dit i fet … Aquí està:
A la localitat valenciana de Picassent i amb motiu del X Aniversari de l’Associació Cultural i Festera La Fugidor de Picassent, es va celebrar durant els dies 20 a 26 de febrer, l’exposició “Orígens de la pirotècnia festiva i evolució dels rituals de culte al foc “, en les instal·lacions de la Casa de la Cultura.
En moltes ocasions, el meu amic Carlos Chanzá, membre de l’Associació Cultural i Festera La Fugidor de Picassent i component del grup “Els Dimonis de la Dalla” (Els Dimonis de la Dalla), m’explica de forma apassionada aspectes històrics i anecdòtics del món cultural i festiu de “El Fugidor”.
Els que no vivim des de dins aquest món i ens quedem simplement a gaudir de la festa mitjançant la seva posada en escena, com és el meu cas, assistir a aquesta exposició ha estat tot un descobriment, fins a l’extrem que puc afirmar que ja no veig, ni veuré de la mateixa manera el “correfoc“.
En aquesta exposició es pot veure des dels orígens d’aquesta Pirotècnia Festiva fins al dia d’avui, documentada amb fotografies, cartells, llibres, mostres de materials i eines, estructures pirotècniques, etc. Tot un malbaratament de cultura en què el binomi persones i foc van de la mà.
Després de l’acte inaugural, vull destacar la intervenció del president Aleixandre Aguado, que després del seu emotiu discurs inicial, va tenir la gentilesa de fer un recorregut per tota exposició explicant-nos amb tota mena de detalls tots els elements exposats. Des d’aquí el meu agraïment personal.
L’exposició “Orígens de la pirotècnia festiva i evolució dels rituals de culte al foc”, va ser el punt de partida de diferents actes previstos per aquesta commemoració. Exemple d’ells van ser una jornada de foc tradicional amb “despertà tradicional”, “xocolatà”, acte de presentació oficial de FEDERCRE (Federació d’Agrupacions de Consumidors Reconeguts com a Experts), taller infantil de manualitats “decorar un coet”, xerrada informativa sobre les avantatges de l’excepcionalitat de la normativa (ITC -18) i procediment de tramitació de documentació amb els ajuntaments, dinar popular de germanor per als participants, taula rodona sobre implantació de la normativa (ITC -18) en altres territoris, “passejà” popular, “cordà” tradicional com a homenatge de foc antic a la gent gran, “correfoc” popular i encesa de foguera de Sant Antoni a la Plaça de l’Ajuntament de Picassent.
Tornant al grup “Els Dimonis de la Dalla” (Els Dimonis de la Dalla), és una passada veure’ls actuar. Carlos Chanzá costat dels seus companys amb les seves dalles i forques amb diablesses, coets de paraigües i xiuladors, posen en escena un espectacle amb bicicletes i un bou complet amb els que s’enfrontaran contra el “Gran dimoni de la dalla” i per finalitzar, després de la desfilada… La seva gran posada en escena d’efectes visuals: bengales, espigues, rodes, rampells i un castell. Tot un grandiós espectacle.