El passat dissabte 8 de juny de 2019 es va fer a l’Església de Santa Maria la Major de Riola una celebració especial de Pentecostés, amb un teatre paralitúrgic per a fer una reinterpretació i una gravació documental del Misteri de la Colometa, que se celebrà per última vegada a la Catedral de València l’any 1469 i que, per tant, portava 550 anys sense representar-se.
Este Misteri, la Colometa de Pentecosta, està considerat una de les relíquies dramàtiques més importants del nostre entorn cultural i commemorava la Vinguda de l’Esperit Sant sobre els apòstols i la Mare de Déu, cinquanta dies després de la Resurrecció de Jesucrist, tancant així el temps Pasqual.
La celebració es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria la Major, al patrocini de la Colla de Recuperacions Extraordinàries de València, a la participació de la Federació FEDERCRE, amb coeters vinguts des de Riola, de Picassent, de Burjassot, d’Alzira, d’Alaquàs, de Corbera, de Benifaió i de Pedreguer.
La veu en off estava a càrrec de Paco Astillero, els dispositius de so instal·lats per Yuri Aguilar d’Aguilar Cinema i l’acompanyament coral el formaren Maria del Mar Araco Manrique, Rosendo Blay Sales i Maria Dolores Bosch Oller.
La vestimenta va ser cedida per La Fragua de Vulcano i la gravació històrico-documental va ser realitzada pel Museu Valencià d’Etnologia. També va col·laborar com a fotògraf Fernando Cuenca de Condelmed. Tot este material gràfic s’aprofitarà també per a una ampliació del vocabulari de la pirotècnia de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València i les publicacions editades s’emmarquen dins la campanya de promoció del valencià “Sempre teua. La teua llengua” de la Generalitat Valenciana.
La direcció de l’acte ha estat dirigida pel mestre coeter i investigador del foc antic Juan García Estellés i supervisada pel rector En Milton Hernán Velásques Díaz.
Cal un agraïment particular molt especial per a José Pascual Sansaloni Rodrigo per l’ajuda en la tasca de muntatge i preparació prèvia, així com un agraïment general per a totes aquelles persones que han participat o han assistit a l’acte en actitud respectuosa, sense les quals esta celebració no haguera sigut possible.
Després de l’auto sacramental es va fer el trasllat del foc sagrat a les alimares situades fora del temple on els assistents tingueren l’oportunitat d’encendre uns ciris especials per portar-los a les cases. Per a simbolitzar este fet, es va botar foc a una façana de foc antic a la Creu situada a l’entrada del poble i es va fer una passada de corda amb bengales per a complir el desig d’Antonio Llopis Castillo, un veí del poble de 80 anys molt aficionat a la cordà, representant així l’evolució del ritual de la Colometa fins el segle XX.
Continuarem lluitant per mantindre l’essència de les nostres tradicions i per a poder transmetre els nostres coneixements a les noves generacions, per tal que els més joves puguen continuar el ritual dignament en el futur.
1 Comment
Muy original y cultural, q bien q bonito, enhorabuena, 😘😘